Lovitura cu retur


Este, cel putin teoretic,  lovitura cel mai greu de stapanit din jocul de biliard (pe langa cea cu efect lateral), dar care te poate scoate din multe situatii delicate si care, atunci cand este executata bine, este spectaculoasa, impresioneaza audienta si intimideaza adversarul (cateodata). Se obtine lovind bila alba pe axul central sub mediana. Cu cat lovim bila alba mai jos, cu atat imprimam mai mult efect de retur. La o lovitura dreapta, bila alba se va intoarce pe aceeasi directie. Avand in vedere ca la o lovitura dreapta toata energia bilei albe se transmite catre bila obiect, conteaza foarte mult cat efect de retur imprimam bilei albe si nu cat de puternic lovim.

Pentru a imprima cat mai mult retur bilei albe este nevoie ca in momentul contactului cu bila obiect aceasta sa aiba o puternica rotatie inapoi. Evident, cu cat lovim bila alba mai jos, cu atat rotatia ei inapoi va fi mai pronuntata. Pe langa punctul de lovire, trebuie sa tinem cont de alti cativa factori care ajuta la executarea corecta a unei lovituri cu retur.

Lovitura trebuie sa fie cat mai lina, nu trebuie sa ”plesnim” bila alba si, cum deja am mai spus, nu trebuie sa lovim foarte puternic. Exista tentatia ca in momentul loviturii sa strangem tacul in mana (tentatie accentuata atunci cand incercam lovitura cu retur). Trebuie sa rezistam acestei tentatii, pentru ca strangerea tacului nu ajuta, dimpotriva poate face ca bila alba sa sara sau duce la un ”follow through” insuficient. Si asta ma aduce la urmatorul factor care influenteaza efectul de retur: o trecere cat mai lina a tacului ”prin” bila alba, asa numitul ”follow through”, care este foarte important in biliard, dar esential pentru a imprima cat mai mult efect bilei albe.

Tinand cont ca lovim bila alba jos, la terminarea miscarii varful tacului ar trebui sa atinga postavul sau sa fie foarte aproape de el. Daca varful tacului este indreptat in sus, lovitura nu a fost executata corect. Un ultim factor care ajuta este folosirea podului inchis (care este recomandat pt orice lovitura cu efect).

Te-ar putea interesa si:

1 Comentariu

  1. ora exacta says:

    Interesant articol

Lasa un comentariu:

© Gabi Visoiu 2014