Principiile jocului pozitional


Pentru a juca bine biliard nu este suficient sa trimiti bilele in buzunare, trebuie sa obtii si o pozitie buna pentru urmatoarea lovitura. Mai mult decat atat, e nevoie sa obtii pozitia corecta astfel incat sa-ti fie cat mai usor sa obtii din nou o pozitie optima dupa trimiterea acelei bile in buzunar. De aici se poate trage usor o concluzie: in biliard trebuie sa planifici cel putin 3 bile in avans. Inrebarile pe care ar trebui sa si le puna un jucator de biliard inainte de executarea fiecarei lovituri sunt: Unde sa plasez bila alba dupa prima lovitura astfel incat sa-mi fie usor sa obtin o pozitie buna pentru a treia lovitura si cum fac lucrul asta? 

La aceste intrebari se va gasi raspuns prin invatarea si aplicarea catorva principii de baza ale jocului pozitional prezentate in continuare. Experienta la masa de biliard iti va confirma faptul ca toate aceste reguli de baza nu pot fi respectate in acelasi timp pentru toate loviturile. Orice regula e facuta pentru a fi incalcata, iar maiestria consta in a recunoaste ce reguli trebuie sa respecti si pe care trebuie sa le incalci pentru fiecare situatie de pe masa.

1. Pozitie inseamna unghi bun si distanta optima

lectii de biliard - zona de pozitie

Daca esti drept pe lovitura, posibilitatile de pozitionare a bilei albe sunt limitate la o linie dreapta. Poti opri alba pe loc printr-o lovitura cu stop, o poti trimite dupa bila obiect cu efect de urmarire sau o poti aduce inapoi (tot pe o linie dreapta) printr-o lovitura cu retur. De cele mai multe ori o linie dreapta nu va fi de ajuns, asa ca ai nevoie de un unghi. Un unghi bun este cel intre 10 si 40 de grade pentru ca un astfel de unghi iti ofera cele mai multe posibilitati pentru a “lucra” cu bila alba.  In imaginea alaturata unghiul optim il ofera pozitia c a bilei albe, pozitia b ofera un unghi prea mare din care alba va fi mult mai greu de controlat.

Distanta optima este importanta mai mult din punct de vedere al reusitei loviturii de buzunar, dar influenteaza si jocul pozitional pentru ca jucatorul se va concentra mai mult pe trimiterea bilei in buzunar. Prea aproape de bila obiect si tintirea devine dificila, prea departe si marja de eroare se micsoreaza, efectul este mult mai greu de controlat si precizia scade. Observati forma zonei de pozitie. Aceasta nu se extinde pana la manta sau pana la bila obiect. Plasand bila alba orinde in aceasta zona, vom avea atat un unghi bun, cat si o distanta optima.

2. Partea lunga vs. partea scurta a loviturii

Lectii de biliard - partea lunga vs partea scurta a lovituriiUn factor important in alegerea loviturii este distanta de la bila obiect la buzunar. Evident, cu cat distanta este mai mica, cu atat marja de eroare este mai mare si procentajul reusitei creste. Pe langa asta, observam in imaginea alaturata ca zona de pozitie in partea scurta a loviturii este mai mica decat cea din partea lunga si riscul de a pierde pozitia este mai mare. Asadar, e de preferat pozitia in partea lunga a loviturii, atunci cand nu implica riscuri majore. Se va prefera partea scurta doar daca exista un avantaj tactic considerabil si este foarte usor de trimis alba in zona de pozitie.

 3. Partea corecta a loviturii

Lectii de biliard - principiile jocului pozitional

Atunci cand vorbim despre obtinerea unei pozitii bune, cu cat traseul pe care trebuie sa-l urmeze bila alba este mai scurt, cu atat mai bine. Less is more, cum ar spune englezul! In imaginea alaturata plasarea bilei albe in partea stanga a mesei (partea corecta) asigura cel mai scurt traseu pentru obtinerea pozitiei la cealalta bila obiect.

Daca alba s-ar afla in dreapta mesei traseul ei ar fi mult mai lung si procentajul reusitei loviturii pozitionale scade, mai ales daca pe masa sunt si alte bile obstacol. Stai de partea corecta a loviturii si jocul de biliard va parea mult mai usor!

4. Intrarea in zona de pozitie

lectii de biliard - intrarea in zona de pozitie

Doar daca stim forma zonei de pozitie si partea corecta a loviturii in care sa plasam aceasta zona, nu inseamna ca treaba noastra s-a terminat. In biliard tot timpul exista mai multe trasee pentru a aduce bila alba in acelasi loc. Jucatorul de biliard experimentat va alege acel traseu care intra in zona de pozitie de-a lungul ei, pe linia loviturii sau pe o linie cat mai paralela cu aceasta.

In exemplul dat, traseul marcat cu linia neagra este cel corect, in timp ce traseul marcat cu rosu este gresit pentru ca traverseaza zona de pozitie de-a latul ei. Daca esti obligat sa traversezi zona de pozitie este indicat sa o faci prin partea lata, cat mai departe de bila obiect pentru a mari cat mai mult marja de eroare.

5. Evitarea obstacolelor

lectii de biliard - evitarea obstacolelor

In exempul alaturat avem 3 trasee posibile pentru a obtine pozitie la urmatoarea bila plina. Cele marcate cu rosu sunt gresite pentru ca traverseaza zona de pozitie, dar mai ales pentru ca trec mult prea aproape de bilele obstacol. Traseul marcat cu negru trece prin partea mesei in care nu exista obstacole si garanteaza o pozitie buna.

Evita obstacolele alegand trasee prin partea deschisa a mesei si chiar daca nu vei obtine pozitia perfecta, macar nu te vei pune singur intr-o pozitie de snooker care inseamna, de cele mai multe ori, pierderea jocului.

6. Unghiul natural

tutorial biliard - unghiul natural

Cei cu care fac lectii de biliard vor sa invete cat mai repede sa foloseasca efectul lateral, fara a intelege inainte traseul pe care bila alba “vrea” sa-l urmeze in mod natural. In imaginea alaturata traseul marcat cu rosu se poate obtine aplicand mult efect lateral stanga pe bila alba. Lasand deoparte faptul ca efectul lateral scade procentajul reusitei loviturii de buzunar, traseul astfel obtinut nu este deloc usor de controlat. In cazul de fata, ceva mai putin efect decat ne-am fi dorit ar trimite bila alba in buzunarul D.

Pe de alta parte, traseul marcat cu negru indica traiectoria naturala a bilei albe, fara efect lateral, care aduce bila in aceiasi zona, dar care este mult mai predictibil si care tine bila alba departe de buzunare. Alege unghiul natural cand poti si foloseste efectul lateral doar pentru a “ajuta” bila alba. Efectul lateral extrem si modificarea severa a unghiului natural se vor folosi doar in ultima instanta, atunci cand orice alt traseu este indisponibil.

7. Centrul mesei

curs biliard online - centrul mesei

Daca analizam cu atentie pozitia bilelor din exempul dat, observam ca aproape toate pot fi jucate la buzunare daca bila alba este in centrul mesei. Singura bila indisponibila din aceasta pozitie este bila plina din apropierea mantei (marcata cu sageata). Deci, daca nu esti obligat sa obtii o anume pozitie, pastreaza bila alba cat mai aproape de centrul mesei. 

Nu intamplator toti instructorii te sfatuiesc ca la spargere sa tii bila alba cat mai aproape de centrul mesei. De acolo vei avea cele mai multe optiuni daca vorbim de jocul de bila 8 sau cele mai mari sanse sa ai o pozitie buna la bila cu cel mai mic numar de pe masa daca vorbim de 9-ball sau 10 ball.

Avantajele pozitiei in centrul mesei:

  • o gama larga de lovituri posibile;
  • marja mai mare de eroare;
  • in centru mesei nu exista buzunare!
  • usor de exersat;
  • ideal pentru lovitura de spargere

tutorial biliard - pozitia prin centrul mesei

Am vazut insa ca exista cazuri (destul de multe dealtfel) in care centrul mesei nu este locul ideal pentru plasarea bilei albe. Din fericire, centrul mesei poate fi folosit si ca punct de reper intermediar in alegerea unui traseu, nu numai ca zona de pozitie. Daca bila alba nu se opreste in centrul mesei, atunci ea va trece prin centrul mesei catre zona de pozitie. 

Nicio linie care uneste 2 mante si trece prin centrul mesei de biliard nu ajunge intr-un buzunar! Liniile de reper din imagine se vor folosi ca trasee spre zona de pozitie in special in cazul jocurilor tip rotatie (9 ball, 10 ball) in care bila alba trebuie sa ajunga dintr-o parte a mesei in cealalta.

8. Joaca ce stii

La masa de biliard facem tot timpul alegeri. Ies cu retur sau pun tacul sus si ies cu 2 mante? Ar fi mai bine sa dau mai tare sau mai incet? Fortez buzunarul sau aleg sa joc ce-mi ofera masa si accept distanta mai mare pentru urmatoarea lovitura? Jucatorul bun stie sa faca alegerea corecta, sau mai bine zis, alegerea corecta pentru el. Daca alegi iesiri fanteziste pe care nu le-ai exersat, SF-uri cum sunt ele numite, poate vei reusi o data, dar pe termen lung procentajele vor fi impotriva ta. Joaca ce ai exerstat, ce stii, dar mai important de atat este sa stii ce poti!

Ca sa poti face alegerea buna trebuie sa fii informat si informatiile vin numai in urma unui antrenament structurat si a exercitiilor cu rezultat masurabil. Cunoaste-ti jocul si fii sincer cu tine. Cunoaste-ti procentajele si vei face alegerea potrivita!

Despre jocul pozitional ar mai fi multe de spus, dar daca vei respecta aceste 8 puncte si vei stii pe care sa le aplici si pe care sa le incalci avand in vedere situatia de pe masa, cu siguranta jocul tau pozitional se va inbunatati. Pentru lectii de initiere in biliard sau cursuri de biliard personalizate pentru cei mai experimentati, nu ezitati sa ma contactati. Afla mai multe despre jocul pozitional si alte tutoriale online despre biliard.

Te-ar putea interesa si:

1 Comentariu

  1. ora exacta says:

    Interesant articol

Lasa un comentariu:

© Gabi Visoiu 2014